Liikunta ja hyvinvointi kävelevät käsi kädessä. Viimeisten tutkimusten mukaan suomalaisten liikuntamäärä on pudonnut radikaalisti johtaen talouspoliittisesti erittäin vaaralliseen tilanteeseen. Tästä johtuen olisi erittäin tärkeää saada ihmiset, ja erityisesti nuoret aikuiset liikkumaan ennen kuin Suomen terveydenhuoltojärjestelmä räjähtää seuraavan sukupolven käsiin.
Hyväksi onneksi uusi Millennial-sukupolvi nostaa liikunnan trendikkyyttä sekä näkyvyyttä vuodesta toiseen, mikä toivottavasti johtaa kokonaisvaltaiseen liikunnan vallankumoukseen.
Länsimaiden hyvinvointikirous
Paradoksaalisesti länsimaisten hyvinvointivaltioiden kansalaiset kärsivät kroonisista terveysongelmista, jotka ovat enemmän tai vähemmän vähäisen liikunnan sekä huono ruokavalion tuloksia. Mitä vauraampi yhteiskunta, sitä enemmän ihmiset kärsivät niin sanotuista hyvinvointitaudeista.
Vaikka kehitysmaissa suuri osa ihmisistä elää huomattavasti huonompaa elämää, rikkaiden maiden ihmiset eivät välttämättä elä radikaalisti pidempään. Sydän- ja verisuonitaudit ovat suurin kuolinsyy kehittyneissä maissa. Vuonna 2012 noin 7,3 miljoonaa ihmistä menehtyi yllämainittuihin tauteihin ja 75% kuolemista tapahtui nimenomaan länsimaissa.
Vaikka sydän- ja verisuonitaudit ovat usein perinnöllisiä sairauksia, suuri osa kuolemista voitaisiin välttää liikunnalla sekä terveellisellä ruokavaliolla. Tästä johtuen onkin kummalista huomata kuinka länsimaissa ihmisten työtunnit ovat keskimääräisesti pudonneet, mutta silti ihmisten liikuntamäärä ei ole noussut. Mihin tämä kaikki säästetty aika kulutetaan? Muistetaan vielä kuinka kehittyvien maiden syntyvyys on myös laskenut. Jälleen kerran, mihin säästetty aika menee?
Uusi liikunnan vallankumous
Uskomatonta, mutta totta, on että suomalaisten liikuntajäsenyyden kasvoivat erityisesti taloustaantuman aikana. Mutta toisaalta kuntosalijäsenyydet eivät takaa sitä, että ihmiset todellisuudessa käyvät kuntosaleilla.
Jäsenyysmyynti yleensä nouse joulun jälkeen, jolloin ihmiset lupaavat maat ja taivaat kuntoilun suhteen, mutta lupausten toteuttaminen onkin jo eri juttu. Oli miten oli, ihmisten ennakkoluulot kuntosaleja kohtaan ovat myös muuttuneet parempaan suuntaan. Kun aikoinaan ihmiset arastelivat kuntosaleilla käyntiä muiden arvostelun takia, nykyään ihmiset eivät enää häpeä omaa kehoa, vaan pyrkivät muuttamaan sitä.
Mikä hienointa, kuntosalien henkilökohtaiset ohjaajat eivät enää ole lihaskimppuja tai fitness-malleja silikonirintojen kera, vaan täysin tavallisia ihmisiä.
Miksi kannattaa liikkua?
Terveempi keho + hyvä ruokavalio on yhtä kuin hyvä mieli. Myönnettäköön, että lenkille lähteminen pitkän työpäivän jälkeen räntäsateessa ei välttämättä tunnu miellyttävältä vaihtoehdolta, jos toinen valinta löytyy kotisohvalta sipsien ja limun ääressä. Tästä johtuen yksin kuntoilu ei välttämättä motivoi ihmisiä astumaan ulos heidän mukavuusalueeltaan. Ihmisille on nimittäin erittäin olennaista nähdä, että heidän valinnoilla ja teoilla saavutetaan myös tuloksia. Siten kuntosaleilla urheilu ammattilaisten silmien alla maksimoi tulokset niin, että kuntoilijoiden motivaatiokin pysyy korkealla.
Liikunnan vaikutuksista ei pitäisi edes väitellä. Onhan se sanomattakin selvää, että liikunta tuottaa enemmän positiivisia tuloksia kuin negatiivisia. Ihmiset, jotka eivät harrasta liikuntaa sairastavat useammin kuin liikuntaa harrastavat ja rehellisyyden nimissä liikkumattomuus johtaa hyvin usein aikaisempaan tapaamiseen viikatemiehen kanssa.
Tämän lisäksi liikunta vaikuttaa vahvasti myös meidän mielenterveyteemme. Nimittäin liikkumalla aivomme vapauttavat mielihyvää tuottavaa endorfiinia, joka luonnollisesti saa meidät hyvälle tuulelle. Unohtamatta sosiaalista kanssakäymistä uusien ihmisten kanssa!
Liikuntamuodot: kaikille jotakin
Suomi maana tarjoaa kirjavan joukon erilaisia liikuntamuotoja. Neljä vuodenaikaa, tuhannet järvet sekä satoja kilometrejä puhdasta luontoa avaavat ovet erilaisille tavoille harrastaa liikuntaa. Ja mikäli satut asumaan kaupungissa, tulet löytämään täysin uusia liikuntamuotoja, kuten jooga, vesijumppa tai jopa kaupunkikävelyä käsipainojen kanssa.
Mikä tärkeintä, teknologina kehitys tuo liikuntaa harrastaville täysin uusia ulottuvuuksia riippumatta siitä missä ihminen asuu. Otetaan esimerkiksi vaikka iltakävely paikallisen metsän pururadalla. Ennen kuntoilija suoriutui kävelystä ilman minkäänlaista palautetta ulkopuoliselta taholta. Nykyään älypuhelimen avulla kuntoilija voi seurata askelmäärää, keskimääräistä sykettä, kalorien kulutusta ja monia muita parametreja, joiden avulla kuntoilija pystyy muokkaamaan liikuntaa välittömän palautteen avulla.
Liikuntatapahtumien rooli
Sosiaalisen median avulla suuri osa liikuntaa harrastavista löytää entistä enemmän julkisia liikunta tapahtumia. Yksi parhaista on Tampereella järjestettävä GET UP-tapahtuma. Tämä nuorekas tapahtuma tuo yhteen alan parhaat ammattilaiset kertomaan uusista trendeistä niin liikunnan kuin myös ruokavaltion suhteen.
Vuonna 2016 tapahtuman puhujina toimivat mm. Mika Poutala, Noora Shingler ja Joni Jaakkola. Osallistujat oppivat paljon uuttaa ja kiehtovaa uusista lajeista, kuten CrossFit Jooga sekä uusi Les MillsBodyCombat -ohjelmisto. Nuorille liikunnan ystäville tämänkaltaiset tapahtumat ovat hyvin tehokkaita. Nimittäin uutta Millennial-sukupolvea pidetään liikunta-fanaatikkoina, jotka hengittävät omien kuntoilukuvien levittämisestä sosiaalisessa mediassa. Ei siis ihme, että liikunta tapahtumista tuli nuorten keskuudessa suosittu paikka sosiaalisen median kehittyessä.
Ei ole epäilystäkään, että Suomi tarvitsee enemmän liikuntaa. Huolestuttavan korkea sokeritautien sekä sydän- ja verisuoni sairauksien määrä on suoraan verrannollinen liikunnan määrään. Hyväksi onneksi vielä ei ole liian myöhäistä kääntää kyseistä trendiä.
Ota siis rohkeasti suunta kohti kuntosalia tai erilaisia liikunta-aiheisia tapahtumia. Ja jos jostain syystä et löydä mitään mielenkiintoista, voit ainakin todeta, että liikuit tapahtuman aikana tarpeeksi paljon tai vaihtoehtoisesti voit lähteä reippaalle kävelylle metsän pururadalle älypuhelimen kanssa, joka antaa välitöntä palautetta suoritusten jälkeen.